Bästa trägolvet för kök

Bästa trägolvet för kök – Specialtestade trägolv för kök 2023

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Letar du efter det bästa trägolvet för kök? Då finns den ett par saker du bör ta i beaktning när du väljer vilket trägolv du skall lägga. Det första att tänka på är att det ofta tappas relativt tunga saker i kök och då blir trävalet extra viktigt och ett hårt träval som ek eller olika typer av ädelträ är att rekommendera då dessa är hårdare än till exempel furu eller valnöt. 

Det bästa trägolvet för kök tycker vi är Kährs Ek 1-stav Nouveau Whisper på grund av det har ett ytskikt på hela 3,5 mm och är borstad med 4-sidig mikrofas för att minska risken för stötar och slitage. Dessutom så är golvet Svanen-märkt och är klass 1 biologiskt hållbart. Klicka här för att läs mer om Kährs Ek 1-stav Nouveau Whisper… (reklamlänk från Adtraction)

Det andra att tänka på är den så kallade slitskiktet. Ett trägolv består i grund och botten av två skikt, ett träskikt som du inte ser och slitskiktet som du går och står på varje dag. Det bästa trägolvet för kök är ett golv som har så högt slitskikt som möjligt då det går att slipa och olja in mer. Köket brukar vara en av de mest välanvända rummen i huset och golvet tenderas slitas med och få fula märken när du tappar saker i golvet. 

Den tredje aspekten du bör tänka på är hur golvet är eller kommer bli ytbehandlat. Ett oljat trägolv behöver oljas om ungefär vartannat år medans ett lackat golv kan hålla i upp till tio år. Valet av ytbehandling för det bästa trägolvet för kök kommer i grunden ner till en balans mellan stil och hållbarhet. Ett lackat golv är att föredra från ett hållbarhetsperspektiv oftast medans vissa tycker att ett oljat golv kanske är vackrare.

Trägolv är av sin natur naturliga och fuktkänsliga vilket innebär att man måste vara noga med att torka upp och hålla rent om det stänks eller spills på golvet. Ett bra tips för att i alla fall minimera detta är att använda något som heter hårdvax på golvet vilket gör att golvet ser mer ut som ett oljat golv men klarar vätska och slit på ett bättre sätt.

En annan sak att tänka på är att försöka hitta ett trägolv med så stora plankor som möjligt då man minskar antalet glipor som golvet har och på så sätt minskar risken för vatten och spill att hamna i gliporna av golvet. 

Att välja ett trägolv för köket handlar för de flesta om utseende mer än teknisk hållbarhet då andra typer av golv är mer lämpliga för kök såsom klinkers eller laminat. Det går hur bra som helst att använda ett trägolv i köket så länge man är beredd att slipa om det lite oftare.

Vår rekommendation för trägolv i kök: Kährs Ek 1-stav Nouveau Whisper – Ytskikt 3,5 mm – Går att slipa 2-3 gånger – Svanen-märkt. Klicka här för att läs mer om Kährs Ek 1-stav Nouveau Whisper… (reklamlänk från Adtraction)

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *