Bästa parkettgolvet

Bästa parkettgolvet – Stort test av svenska parkettgolv 2023

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Att välja det bästa parkettgolvet är alltid inte helt lätt och det finns mycket att tänka på. Under maj 2023 har vi testat ett stort antal parkettgolv utifrån dess tekniska kvalitet, enkelhet i läggning, pris, tillverkare och givetvis också utseende, allt med förhoppning att du enklare skall kunna hitta ditt perfekta parkettgolv. 

Bästa parkettgolvet 2023 – Barlinek Askania Parkett 3-Stav

Askania Parkett 3-stav från Barlinek är det bästa parkettgolvet vi testat av i flera olika anseenden, med extra långa och breda ekplan (20,7 x 220 cm) får golvet en enhetlig stil samtidigt som den fanerade ytan gör att ett fint djup i golvet med en tjocklek på 14 mm. Detta är ett trestavsgolv och har hela 7 olika lackbehandlingar vilket gör att extra slittåligt och men en redan väl tilltaget slitskikt på 3.2 mm så finns det utrymme för slitaget som alltid kommer att hända.

Detta är ett äkta parkettgolv och är lite dyrare än övriga parkettgolv vi har testat på 379 kronor per kvadratmeter (Skånska Byggvaror, Maj 2023) men kvalitet och utseende är så perfekt att det är värt de extrapengarna tycker vi. Om du lägger detta golv kan du också vara rätt säker på att öka värdet på ditt hus eller bostadsrätt bara genom att nämna namnet på golvet vid försäljning. Golvet kommer också med en 20 års garanti för ökad trygghet.

Klicka här för att läsa mer om Askania Parkett 3-stav… (reklamlänk från Adtraction)

Här kommer ett ytterligare ett stort plus, du kan lägga detta golv ovanpå ett vattenburet eller elbaserat golvvärmesystem och är helt oberoende av vilket undergolv du använder så länge det är ett undergolv gjort av betong, gammalt trägolv, spånskiva eller cellplast. Detta gör att förarbetat för läggningen är mycket enklare att planera. Golvet läggs enkelt med ett klicksystem  vilket gör det enkelt att passa ihop skivorna när du lägger det bästa parkettgolvet flytande. Hur du än vill lägga golvet så finns steg-för-steg-instruktioner med bilder leverantören som visar exakt hur du planerar och utför golvläggningen – enklare kan det inte bli!

Barlinek är en välkänd golvtillverkare som har sålts på i Sverige under många år och dessutom testats inte bara av oss utan av ett flertal oberoende testinstitut med högst resultat i parkettklassen. Detta medför en viss trygghet i kvalitet och garantier kontra köp av ett billigare och mer okänt varumärke.

Klicka här för att läsa mer om Askania Parkett 3-stav… (reklamlänk från Adtraction)

Bästa budgetalternativet: Barlinek Ek Rustic 4-stav
Om du fortfarande vill lägga ett parkettgolv men har en begränsad budget så tycker vi att Barlinek Ek Rustic 4-stav är det bästa alternativet. Golvet ligger endast på 329 kr per kvadratmeter (Skånska Byggvaror, Maj 2o23) och estetiskt sätt så är den också tilltalande med naturligt förekommande variationer från stavarna som används vilket gör att golvet ser naturligt ut. Det finns också sunda och spacklade kvistar vilket förstärker denna känsla. 

Andra egenskaper vi gillar med detta golv är den är uppbyggd med flertalet ytskikt, har en mycket bra hårdhet vilket gör slitskiktet på 2.5mm. Brädorna är långa och breda på 220 x 20,7 cm vilket gör det enkelt vid golvläggning. Du kan lägga detta golv ovanpå golvvärme och Balinek kommer att förse dig med steg-för-steg-instruktioner för läggning både i tryckt form och via videos. Deras Barclick-system gör det också betydligt lättare att lägga golvet med eller utan limning och kommer också med en garanti på 5 år. Golvet är också slipbart 1 till 2 gånger vilket gör att livslängden på golvet ökar.

Klicka här för att läsa mer om Barlinek Ek Rustic 4-stav… (reklamlänk från Adtraction)

Lyxalternativet: 

Detta är ett riktigt lyxig fiskbensparkett från småländska Rappgo-fabriken i Mörkaskog som vi tycker är ett riktigt fint hantverksgolv. Storleken mäter 770 x 155 mm och golvbrädorna är uppbyggd i en treskiktskonstruktion for extra tålighet. Golvet har breda tiljor av noga utvald furu i lut och vitolja vilket gör att golvet får ett mycket bättre djup och träkänsla. Rappgo-golvet läggs med limfog och bra installationsdokument finns för enkel läggning. Priset är i övre prisklassen på 889 kr per kvadratmeter (Golvpoolen, Maj 2023) och det går bra att lägga golvet över golvvärme.

Klicka här för att läsa mer om Rappgo Fiskbensparkett Extra Lut… (reklamlänk från Adrecord)

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *